דילוג לתוכן העמוד
ביתן הלנה רובינשטיין, 1959

ביתן הלנה רובינשטיין, 1959

ארכיון מוזיאון תל אביב לאמנות

סמל המוזיאון בשנות ה־60

סמל המוזיאון בשנות ה־60 של המאה ה־20

ארכיון מוזיאון תל אביב לאמנות

ביתן איל עופר (לשעבר ביתן הלנה רובינשטיין לאמנות בת־זמננו)

ביתן איל עופר פועל כשלוחה של מוזיאון תל אביב לאמנות. הוא שוכן במתחם תרבות שוקק חיים בין בית דיזנגוף בשדרות רוטשילד (ששימש כמשכנו הראשון של המוזיאון מ־1932 ואילך) לבין הבניינים המרכזיים של המוזיאון בשדרות שאול המלך. במתחם שני מוסדות תרבות מרכזיים נוספים: התיאטרון הלאומי הבימה, והיכל התרבות על שם ברונפמן, משכנה של התזמורת הפילהרמונית הישראלית.

עם התפתחותה של תל אביב בשנות הארבעים נוצר צורך בחלל תצוגה ייעודי לאמנות, והביתן נועד להחליף את בית דיזנגוף כמשכן הקבע של המוזיאון. ב־1952 נבחרו האדריכלים זאב רכטר, בנו יעקב רכטר ודב כרמי (שני האחרונים חתני פרס ישראל לאדריכלות לעתיד) לתכנן את הביתן. לדברי יעקב רכטר, "באותם ימים התגבשה בלבי השקפת עולם אדריכלית, שקובעת גישה רציונלית לתכנון המבוסס על מעורבות חברתית וגישה מתחשבת ורגישה לסביבה. [הביתן הוא] בניין הגון ונאות, בניין שאין בו מה שאין צורך שיהיה בו, בניין השייך למקום שבו נבנה" (חמישה רגעים: מסלולים באדריכלות מוזיאון תל אביב, 2011, עמ' 72).

הביתן הצנוע למראה נחנך בינואר 1959 תחת השם "ביתן הלנה רובינשטיין", שכן הקמתו התאפשרה הודות לתרומה של קרן הלנה רובינשטיין, בראשות המייסדת של אימפריית התמרוקים הנודעת. היא כיבדה בנוכחותה את אירוע הפתיחה, לצד ראש העירייה דאז, חיים לבנון, ואמנים רבים.

ביתן איל עופר, 2023

ביתן איל עופר, 2023

צילום: אלעד שריג

משהובן כי לא יהיה אפשר לבנות את הביתן בממדים הרצויים לְמוזיאון ברמה בינלאומית, הוחלט להקים את הבניין הראשי של המוזיאון בשדרות שאול המלך. במשך תריסר שנים, עד חנוכת הבניין הראשי ב־1971, שכנו בביתן, נוסף לחללי התצוגה, גם משרדי המוזיאון וספרייתו. במפלס העליון של הביתן הוצגו לאורך שנים רבות חדרי תקופה מיניאטוריים שנתרמו מאוסף הלנה רובינשטיין, וכן אוסף כלי זכוכית. בסוף שנות השמונים שונה שם הבניין ל"ביתן הלנה רובינשטיין לאמנות בת־זמננו", והוצגו בו תערוכות מתחלפות של אמנים מהארץ ומרחבי העולם, בכל תחומי האמנות, שמשכו קהל רב.

בתחילת 2019 קיבל המוזיאון תרומה נדיבה מקרן משפחת איל ומרילין עופר, לשיפוץ מקיף ויסודי של הביתן, שיתאימוֹ לדרישות מוזיאליות עדכניות. עם סיום שדרוג המבנה במרץ 2023 שונה שמו ל"ביתן איל עופר". הוא ממשיך להשתלב במכלול הפעילות האמנותית והעירונית של מוזיאון תל אביב לאמנות, תוך ניצול מיטבי של מיקומו ב"כיכר התרבות" בלב "העיר הלבנה". קרן משפחת איל ומרילין עופר ביקשה מהמוזיאון להבטיח כי תרומתה של קרן הלנה רובינשטיין תזכה להנצחה ראויה בבניין המחודש.

הלנה רובינשטיין חונכת את הביתן על שמה, בנוכחות ראש העיר חיים לבנון והצייר ראובן רובין, 1959

הלנה רובינשטיין חונכת את הביתן על שמה, בנוכחות ראש העיר חיים לבנון והצייר ראובן רובין, 1959

צילום: פריץ כהן
אוסף התצלומים הלאומי, ירושלים

עוד במבנים ואדריכלות

עוד אודות המוזיאון